Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Halstrad hälleflundra med smör – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ett lättgjort, smakrikt smör med rökta räkor och vitlök förgyller fisken, och potatispurén får fin krydda av rucolan. Recept av Caroline Hofberg.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g hälleflundra (miljömärkt), eller annan fast vit fisk
  • 2 msk smör till stekning
  • salt & nymalen vitpeppar

Räksmör

  • 250 g rökta räkor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl grovhackad dill
  • 2 tsk pressad limesaft
  • 75 g rumsvarmt smör i tärningar
  • salt efter smak

Ruccolapuré

  • 700-800 g potatis av mjölig sort
  • 2 dl mjölk
  • 5 msk smör
  • salt & vitpeppar
  • 50-60 g ruccoladsallad

Till servering

  • rökta räkor och limeklyftor

Så här gör du

  1. Räksmör: Skala räkorna, ta undan några fina till garnering och lägg kallt. Grovhacka resten, lägg i matberedare med pressad vitlök, dill, limesaft och smör. Kör hastigt så det blandas, räkorna ska inte bli för finfördelade. Smaka eventuellt av med salt, det beror på hur salta räkorna är. Forma ägg av smöret med två vattensköljda matskedar, och ställ kallt till serveringen.
  2. Ruccolapuré: Skala och koka potatisen mjuk. Hetta upp mjölken. Pressa potatisen och blanda med 3 msk smör och mjölk, kör hastigt med elvisp för att få fin purékonsistens (inte för länge, då blir den seg). Smaka av med salt och peppar. Fräs rucolan i 2 msk smör så den mjuknar lite, och blanda ner i purén.
  3. Stek fisken precis genomstekt i smör. Salta och peppra. Servera omedelbart med puré och räksmör. Garnera med räkor och limeklyftor.