Logga in här

Hallonpaj med vaniljkräm

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 55 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner

Pajskal:

  • 125 g smör
  • 0,5 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 st ägg

Fyllning:

  • 4 st äggulor
  • 5 msk socker
  • 2,5 msk maizenamjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering:

  • 300 g hallon, frysta eller färska

Så här gör du

  1. Blanda hastigt ihop smör, socker och vetemjöl till en smulig massa.
  2. Blanda i ägget till en deg. Arbeta så lite som möjligt med degen.
  3. Slå in i plast och lägg svalt.
  4. Kavla ut till en 3–4 mm tunn cirkel. Fodra en låg pajform.
  5. Grädda gyllene i 200 grader cirka 20 minuter.
  6. Gör fyllningen: Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
  7. Värm mjölken till kokpunkt och slå den under vispning över äggblandningen.
  8. Slå tillbaka blandningen i kastrullen och värm krämen under noggrann omrörning med en visp och låt den få ett riktigt uppkok. Ta av från värmen och vispa ner vaniljsockret. Ställ krämen i ett kylskåp för att svalna.
  9. Vispa den kalla vaniljkrämen slät och fyll det avsvalnade pajskalet. Toppa med färska eller frysta hallon. Pudra över florsocker och servera.