Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hallonkolapaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 40 st har redan röstat

Underbar paj med hallonkola på en chokladbotten! Häll över en ganache och strö över frystorkade hallon. Servera med lättvispad grädde.

Ingredienser

12 bitar

Chokladpajbotten

  • 60 g mörkt muscovadosocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 120 g smör
  • 1 äggula

Hallonkola

  • 200 g hallonpuré
  • 2 tsk citronsaft
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 dl strösocker

Chokladganache

  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör, mjukt

Att strö över

  • 2 tsk frystorkade hallon

Så här gör du

  1. Chokladpajbotten: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt den vila i en plastpåse i kylen i 20 minuter.
  3. Fodra en pajform, 24 centimeter i diameter, med pajdegen. Jämna till kanten med en kniv och nagga med en gaffel. Sätt in formen i frysen i 20 minuter.
  4. Förgrädda pajskalet i 10–12 minuter.
  5. Hallonkola: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp, rör om och låt sjuda i cirka 5–6 minuter. Gör ett mjukt kulprov för att se efter att det är klart. Kulprovet gör du genom att droppa i lite smet i ett glas med kallt vatten, plocka upp smeten och forma den till en mjuk kula.
  6. Häll upp kolan i pajskalet och låt den stelna.
  7. Chokladganache: Hacka chokladen och lägg den i en skål.
  8. Koka upp grädden och häll den varma grädden över chokladen och rör tills all choklad smält. Låt svalna något och mixa i smöret.
  9. Häll ganachen över hallonkolan.
  10. Strö över frystorkade hallon.
2 kommentarer om "Hallonkolapaj"
  • Anette André
    Anette André

    Hej! Det måste stå fel vad gäller hallonkolan. Den stelnar absolut inte till en kula efter bara 5-6 minuters sjudning. Jag fick stormkoka den den till 116 grader för att kunna göra kulprov. Nu hoppas jag att den blir bra när kolan stelnat och ganaschen kommit på för den låter väldigt god!
    Anette

  • Åse Freiburghaus
    Åse Freiburghaus

    Kanske saknas sirap i receptet?
    Har inte bakat kakan men till kola behövs sirap