Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hallon och Lakrits Fudge

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 49 st har redan röstat

Kombinationen hallon och lakrits har blivit mycket populär de sista åren. Här är ett recept på fudge till julbordet som garanterat kommer få er förälskade.
Receptet är i två delar och vill man bara ha hallon el lakrits är det bara att göra den ena.

Ingredienser

1 portion

Lakrits fudge

  • 3 dl grädde/laktos
  • 4 dl socker
  • 50 g smör/laktos
  • 4 msk glukossirap/vanlig sirap
  • 1½ dl krossad turkisk peppar
  • ½ krm chili
  • 175-200 g ljus blockchoklad
  • 3-5 droppar svart karamellfärg

Hallonfudge

  • 3 dl grädde/laktos
  • 4 dl socker
  • 50 g smör/laktos
  • 4 msk glukossirap/vanlig sirap
  • 1½ dl Hallon frysta eller färska
  • 100 g vit blockchoklad
  • 1 msk vaniljsocker
  • några droppar röd karamellfärg

Så här gör du

  1. Lakritsfudge: Stöt turkisk peppar i mortel. Blanda grädde, smör, socker, sirap, chili, turkisk peppar i en tjockbottna rostfri kastrull. Rör tills det börjar koka. Använd termometer för bäst resultat och rör om medan du kokar tills smeten uppnått 115-116 grader. Dra av kastrullen från värmen och rör om tills det slutat koka för att inte bränna botten. Nu rör du ner den ljusa blockchokladen så den smälter ner i smeten
  2. För att nu få den typiska fudge-karaktären så häll upp blandingen i en rostfri skål. Sätt den i ett kallt vattenbad och visp med elvisp tills fudgen stelnar och grynar sig. så här blir då fudgen "fluffig" och mjuk som en brittisk fudge.
  3. Häll upp i en form ca 20x20 som är klädd med bakplåtspapper. Sätt in den i kylen under tiden som hallonfudgen görs.
  4. Hallonfudge: Blanda ihop alla ingredienser utom den vita blockchokladen i en tjockbottnad, rostfri kastrull. Koka upp och koka under omrörning med en termometer tills smeten uppnått 115-116 grader. Ta kastrullen från värmen och rör tills den slutat bubbla. Rör nu ner den vita blockchokladen.
  5. Häll upp smeten i en rostfri skål och sätt i kallt vattenbad och vispa med elvisp tills smeten blivit tjock och grynig, nästan som en deg. Tryck ut smeten över lakritsfudgen och låt den sen stelna.
  6. När allt satt sig och stelnat är det bara att skära upp i bitar.
2 kommentarer om "Hallon och Lakrits Fudge"
    • CarpeDomani
      CarpeDomani
      svar till Tatiana Papadopoulou

      Hej, nu kan jag äntligen se kommentarer! Sätt den i kylen efter första delen medan du gör del två. den hinner stelna lagom tills du ska hälla på nästa lager. Förvara den sen i kylskåpet och ta fram en stund innan du ska ha den.