Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hälleflundra med rotsaker och saffranssås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

En underbart köttig fisk som lyfts till skyarna av söta rotsaker och kryddig saffranssås.

Ingredienser

4 portioner
  • 4 bitar hälleflundrafilé (à cirka 180 g)

Honungsgrillade rotsaker

  • 1 500 g potatis och rotsaker, till exempel morot, palsternacka, rödbeta, rödlök
  • 1 msk honung
  • olivolja
  • några kvistar färsk timjan
  • flingsalt
  • svartpeppar

Saffranssås

  • 1/2 fänkål
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1/2 g saffran (1 kuvert)
  • salt & vitpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader, gärna varmluft. Skala och skär rotfrukterna i bitar, olja en ugnsform och lägg i rotsakerna. Ringla över honung och olivolja, strö över flingsalt och färsk timjan och ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, de ska vara nästan klara. Flytta sedan formen längst ner i ugnen och sänk ugnsvärmen till 125 grader.
  2. Stek fisken i grill- eller stekpanna ett par minuter på varje sida. Lägg fiskbitarna i en annan ugnsform och ställ in på galler i mitten av ugnen tills fiskköttet är genomkokt, cirka 15 minuter.
  3. Gör under tiden saffranssåsen: Finhacka fänkål och lök och fräs hacket i smör. Ta från värmen och vispa ner mjölet. Späd med vin, buljong och grädde. Tillsätt saffran och låt koka upp. Sänk värmen och sjud sakta i 5 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.
  4. Sila såsen. Lägg en hög av rotsakerna mitt på tallrikarna. Lägg hälleflundran ovanpå och ringla runt saffranssås. Droppa över olivolja och servera genast.