Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hålkakor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Lätta och luftiga, perfekt som utflyktsbröd eller till soppa.

Ingredienser

14 stycken
  • 75 g jäst
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl farinsocker
  • 2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 l vatten
  • 16 dl rågsikt
  • ca 9 dl vetemjöl + extra till utbakningen

Så här gör du

  1. Smula jäst i en skål. Värm mjölk till 37 grader, häll över jästen. Rör tills den lösts upp.
  2. Tillsätt farinsocker, salt, ägg, fingervarmt vatten (37 grader), rågsikt och det mesta av vetemjölet.
  3. Arbeta degen väl, gärna i maskin. Den är lite kladdig. Jäs övertäckt i 30 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Dela varje i 7-8 bitar. Rulla bullar och kavla ut till rundlar, 15 centimeter i diameter.
  5. Lägg på plåt med bakpapper och ta ut hål med hjälp av snapsglas. Nagga och låt jäsa i 20 minuter. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, 8-10 minuter.
2 kommentarer om "Hålkakor"
  • vonnis44
    vonnis44

    Tyckte dom såg jättegoda ut, men när jag skulle baka dom så undrar jag vad 1 vatten betyder. Mvh Yvonne

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till vonnis44

      Hej,
      Då drygt 25 dl mjöl (vetemjöl och rågsikt) används till hålkakorna ska det stå 1 liter vatten i receptet. Har lagt till detta nu.
      Lycka till med bakningen.
      Mvh
      Jorunn, webbredaktör Mitt kök