Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gyros i pitabröd med tzatziki

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 800 g benfri fläskkarré
  • 2 tsk salt

Kryddpasta

  • 1 msk oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 msk gula senapsfrön
  • 1 msk riven ingefära
  • 1/2 tsk chili flakes
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olivolja

Till servering

  • tzatziki
  • pitabröd
  • 1 huvud isbergssallat
  • 3 tomater
  • 1 röd lök
  • 1/2 gurka

Tzatziki

  • 1 gurka
  • 1 tsk salt
  • 2 dl grekisk yoghurt, 10 %
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 msk olivolja
  • salt, svartpeppar

Så här gör du

  1. Skär fläskkarrén i tjocka skivor, cirka 3 cm. Mixa samman oregano, paprikapulver, spiskummin, senapsfrön, ingefära, chiliflakes och vitlöksklyftor med olivolja till en kryddpasta.
  2. Gnid in kryddpastan runtom karréskivorna. Lägg dem i en plastpåse. Låt köttet ligga och dra tills sig smakerna, cirka 1 timme.
  3. Tzatziki: Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Salta gurkan och låt den rinna av i en nätsil. Pressa ur så mycket saft som möjligt ur gurkan. Blanda den med grekisk yoghurt, vitlök, olivolja, salt och svartpeppar.
  4. Torka av, salta och grilla skivorna, 5–7 minuter per sida under lock. Låt köttet vila 5 minuter. Skiva köttet i tunna skivor. Servera i varma pitabröd med tzatziki, strimlad isbergssallad, skivad tomat, gurka och rödlök.