Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gurk- och laxtoast med misomajonäs

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

  • 4 ljust surdegsbröd
  • 300 g färsk lax (eller fryst i 72h)
  • 1-2 strimlade salladslökar
  • 1 knippe färsk koriander

Picklad gurka:

  • 400 g krispig gurka, gärna inläggningsgurka
  • 2,5 dl vatten
  • 1,25 dl risvinsvinäger
  • 1 dl socker
  • 1,5 msk salt

Misomajo på helägg:

  • 1 ägg
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk ljus miso
  • 3 ½ dl naturell matolja eller rapsolja (ej kallpressad)

Så här gör du

  1. Koka upp vatten, vinäger, socker och salt. Strimla gurkan i ca 3 mm tjocka skivor.
  2. Lägg ner gurkan tillsammans med strimlad chili i en väl rengjord glasburk och slå på den heta lagen. Låt svalna och förslut sedan med lock. Gurkan mår bra av att stå minst två timmar i kylen.
  3. När du gör majonäsen, tänk på att alla ingredienser ska ha samma temperatur. Knäck ägget i en mixerkanna som tillhör mixerstaven eller i en annan smal avlång kanna.
  4. Tillsätt vinäger och senap och mison.
  5. Sänk ner mixerstavshuvudet och slå på oljan.
  6. Börja mixa och för försiktigt upp mixerstaven. Smaka av med salt och peppar och sesamolja.
  7. Med en blöt kniv, skär laxen i tunna skivor, skär bort kanterna från brödet och stek i olja eller smör så den får yta.
  8. Servera genom att bre på majonäs på brödet, fortsätt med några skivor lax, inlagd gurka och toppa med hackad lök och plockad koriander.