Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Guldgul fiskgryta med aioli

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

4 portion

Fiskgrytan

  • 400 gr torskfilé
  • 300 gr laxfilé
  • 1/2 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 morot
  • 1 fänkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2 1/2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk fiskfond
  • 2 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 paket saffran
  • 500 gr räkor med skal
  • Ev. blåmusslor med skal

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 2 dl rapsolja (ej olivolja som kan ge bismak i detta fall)
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1/2 krm cayennpeppar
  • 1 dl creme fraiche

Så här gör du

  1. Tina fisken om den varit fryst. Strimla och hacka lök, purjo Smält smöret i en stor gryta och fräs löken en stund utan att den tar färg. Skala och skär fänkål, paprika och morot i mindre bitar. Blanda ned grönsakerna med löken. Pressa i vitlök, blanda ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Tillsätt vin, vatten och fond. Koka en stund.
  2. Häll i grädde, creme fraiche och saffran. Koka ca 15 minuter, tills grönsakerna känns mjuka. Skär fisken i mindre bitar (ca 5cm) och lägg dem i grytan. Sjud försiktigt i ca 5-7 minuter.
  3. Skala räkor och tillsätt dem och hetta snabbt upp. OBS, grytan får ej koka med skaldjuren i, då blir de sega.
  4. Aiolin gör du så här. Använd rumsvarma ingredienser. Rör ihop ägg , senap och vinäger. Jag använder mixerstaven. Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning/mixerstav Tillsätt tomatpuré, riven vitlök, salt, peppar och rör i creme fraichen. Låt gärna aiolin mogna en stund innan servering.