Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Guldglittrig mörk chokladtryffel

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Guldpulver är ätbart och finns i butik och i näthandeln. Spriten kan bytas ut mot 2 msk starkt kaffe eller espresso.

Recept ur ”Julgodis” av Lena Söderström (Semic). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

20 tryfflar
  • 250 g mörk choklad, 70 %
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk muscovadosocker
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 2–3 msk konjak eller rom

Till garnering:

  • 200 g mörk choklad
  • guldpulver (gold dust)

Så här gör du

  1. Hacka chokladen.
  2. Mät upp grädden och sockret i en liten släpplättpanna med hög kant, cirka 22 centimeter i diameter, och låt koka upp. Ta pannan från värmen och tillsätt chokladen. Låt chokladen smälta under omrörning med en visp. Rör i smöret i små klickar.
  3. Smaksätt med konjak eller rom och rör till en slät tryffelmassa.
  4. Häll massan i en form, cirka 15 × 20 centimeter. Låt kallna.
  5. Täck med plastfilm och låt stå i kylen att stelna 2–3 timmar eller tills massan kan formas till kulor.
  6. Forma kulor av cirka 1 msk tryffelmassa och lägg dem på ett fat. Täck med plastfilm och låt stå i kylskåp tills de har stelnat helt.
  7. Garnering: Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna men inte stelna.
  8. Doppa tryfflarna med hjälp av en gaffel eller tandpetare i den smälta chokladen, en i taget, och lägg efterhand på en bricka med bakplåtspapper.
  9. Låt stelna i kylskåp. Garnera med guldpulver.