Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grytbröd med morötter och rosmarin

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 5 dl kallt vatten
  • 12 g jäst, ¼ paket
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller timjan
  • 2 små morötter
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • ca 8 dl Manitoba cream eller vetemjöl special
  • 1 msk havssalt

Så här gör du

  1. Rör ut jästen i kallt vatten i degbunken till köksmaskinen. Dra av barren från rosmarinkvistarna och hacka dem. Skala och riv morötterna.
  2. Tillsätt honung, olivolja, rosmarin, morötter, grovt rågmjöl och vetemjölet, lite i sänder. Arbeta degen 10 minuter på låg hastighet, tills degen släpper bunken.
  3. Arbeta in saltet 3-5 minuter på hög hastighet. Strö över lite vetemjöl på degen, plasta degbunken och ställ in i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in grytan i ugnen under tiden ugnen värms upp. Vänd försiktigt upp degen på ett mjölat bakplåtspapper. Forma degen rund och lägg över degen med papperet i den heta grytan. Låt degen jäsa 10 minuter. Sätt på lock och grädda 30 minuter i nedre delen av ugnen.
  5. Ta av locket, sänk värmen till 200 grader och grädda brödet ytterligare, cirka 25 minuter. Kontrollera brödets innertemperatur i slutet av gräddningen med en digital hushållstermometer. Temperaturen bör vara 97-98 grader. Låt brödet svalna på galler.