Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gryta från bourgogne 
med smålök och linser

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 
cirka 1 kg benfri högrev eller oxbringa

  • 150 g rökt sidfläsk

  • smör

  • salt

  • nymald peppar

  • 1 flaska rödvin, 75 cl
  • 
5 dl oxfond (konc fond + vatten)

  • 2 lagerblad

  • 2 tsk timjan

  • 2 dl puylinser
  • 
200 g smålök

  • 200 g champinjoner
  • 
1/2 msk rödvinsvinäger

  • 1 msk honung
  • 
hackad bladpersilja


Så här gör du

  1. Skär köttet i mindre bitar, cirka 3x3 centimeter. Strimla fläsket.

  2. Bryn fläsket i en torr gryta, fettet från fläsket brukar räcka. Lyft upp fläsket.

  3. Lägg köttet i grytan och bryn det, tillsätt eventuellt lite smör. Krydda med salt och peppar.

  4. Häll på hälften av vinet och låt det koka in utan lock. Häll på resten av vinet och fonden. Koka under lock cirka 10 minuter. Skumma noga.

  5. Tillsätt kryddorna och fortsätt koka på svag värme under lock tills köttet är mört, cirka 1 1/2 timme. Rör om då och då.

  6. Tillsätt linserna när 35-40 minuter av koktiden återstår.

  7. Skala smålöken under tiden. Bryn dem och champinjonerna i smör. Lägg ner lök och champinjoner i grytan när cirka 15 minuter av koktiden återstår.

  8. Smaka av med vinäger, honung, salt och peppar. Strö över persilja.