Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grundrecept på gravad lax

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg lax av mittbiten
  • 4 msk strösocker
  • 1/2 dl vanligt salt
  • 1 msk nystötta vitpepparkorn
  • 1 rejäl knippe dill, hackad

Så här gör du

  1. Ta fram och låt laxen tina något. Skär bort ryggbenet så det blir två benfria filéer. Låt skinnet sitta kvar. Ta bort alla småben med en liten tång. Torka av filéerna.
  2. Blanda socker, salt och peppar.
  3. Gnid in filéerna med kryddblandningen och dill. Lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop, eller slå in i aluminiumfolie. Lägg på en tallrik.
  4. Grava laxen i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
  5. Häll bort laken och skrapa kryddorna. Skär filéerna i tunna skivor.