Grundrecept på gravad lax

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
6 portioner
- 1 kg lax av mittbiten
- 4 msk strösocker
- 1/2 dl vanligt salt
- 1 msk nystötta vitpepparkorn
- 1 rejäl knippe dill, hackad
Så här gör du
- Ta fram och låt laxen tina något. Skär bort ryggbenet så det blir två benfria filéer. Låt skinnet sitta kvar. Ta bort alla småben med en liten tång. Torka av filéerna.
- Blanda socker, salt och peppar.
- Gnid in filéerna med kryddblandningen och dill. Lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop, eller slå in i aluminiumfolie. Lägg på en tallrik.
- Grava laxen i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
- Häll bort laken och skrapa kryddorna. Skär filéerna i tunna skivor.

Du kanske även gillar
Populära recept