Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grundrecept bröd

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 66 st har redan röstat

Ingredienser

2 limpor
  • 500 g kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 15 g sirap eller honung
  • 20 g matolja
  • 800 g vetemjöl (eller 500 g vetemjöl samt 300 g mjöl av annan sort)
  • 10 g salt
  • linfrön, vallmofrön, solrosfrön eller andra frön att toppa bröden med,

Så här gör du

  1. Mät upp alla ingredienser utom saltet i en bunke. Vattnet kan vara kallt.
  2. Knåda 10 min i maskin eller 15-20 min för hand. Degen ska gå ihop och bli elastisk och fin så att den kan expandera vid jäsning.
  3. Tillsätt saltet och arbeta in i degen.
  4. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa minst 1,5 timme.
  5. Forma 2 limpor eller ca 16 st frallor. Spraya vatten över dem och doppa ovansidan i valfria frön (eller mjöl). Låt jäsa minst 30 min.
  6. Grädda i ugnen i 240 grader i ca 5 min, sänk värmen till 225 och grädda ytterligare ca 25 min eller tills bröden har en innertemperatur på 96 grader. Frallor går snabbare, ca 15-20 min.
  7. Brödet behöver svalna ordentligt innan det skärs upp.