Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grundrecept bröd

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 52 st har redan röstat

Ingredienser

2 limpor
  • 500 g kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 15 g sirap eller honung
  • 20 g matolja
  • 800 g vetemjöl (eller 500 g vetemjöl samt 300 g mjöl av annan sort)
  • 10 g salt
  • linfrön, vallmofrön, solrosfrön eller andra frön att toppa bröden med,

Så här gör du

  1. Mät upp alla ingredienser utom saltet i en bunke. Vattnet kan vara kallt.
  2. Knåda 10 min i maskin eller 15-20 min för hand. Degen ska gå ihop och bli elastisk och fin så att den kan expandera vid jäsning.
  3. Tillsätt saltet och arbeta in i degen.
  4. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa minst 1,5 timme.
  5. Forma 2 limpor eller ca 16 st frallor. Spraya vatten över dem och doppa ovansidan i valfria frön (eller mjöl). Låt jäsa minst 30 min.
  6. Grädda i ugnen i 240 grader i ca 5 min, sänk värmen till 225 och grädda ytterligare ca 25 min eller tills bröden har en innertemperatur på 96 grader. Frallor går snabbare, ca 15-20 min.
  7. Brödet behöver svalna ordentligt innan det skärs upp.

Nyhet! Köpklara recept.

Det går ännu inte att köpa hem ingredienserna till just det här receptet, men du hittar många andra köpklara recept här.