Logga in här

Grova formbröd

 – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 278 st har redan röstat

Ingredienser

2 limpor


  • 50 g jäst


  • 2 dl mjölk


  • 3 dl vatten


  • 1 1/2 dl mörk sirap


  • 8 dl grovt rågmjöl


  • 2 tsk salt


  • 8-9 dl vetemjöl special



Så här gör du

  1. Smula jästen i en skål. Värm mjölk och vatten till 37 grader och häll lite över jästen. Rör tills den lösts upp.


  2. Tillsätt resten av degspadet, sirap, rågmjöl, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl, det blir en ganska hård deg.


  3. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter. Ta upp den på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bröd och lägg i smorda formar.


  4. Låt bröden jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 200 grader, 50 minuter. Låt vila i 10 minuter. Stjälp upp och låt svalna.