Logga in här

Grönsakspaj med parmesanost – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 77 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Degen

  • 250 g mjöl
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • en nypa salt

Fyllning

  • 2 msk olivolja
  • 2 lökar skurna i bitar
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 zucchini, skivad
  • 1 liten aubergine, hackad
  • 2 tomater, skalade och skurna i bitar
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 100 g parmesanost, riven
  • 2 ägg
  • 150 g crème fraiche
  • 1/2 dl vispgrädde
  • paprikapulver
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt & peppar
  • smör, för att smörja formen
  • hackad persilja till garnering

Så här gör du

  1. Gör en hög av mjölet på arbetsytan och rör i en nypa salt. Skapa en brunn i mitten och lägg smöret runt brunnen. Knäck ägget i brunnen och tillsätt ca 3 msk ljummet vatten. Hacka upp alla ingredienser tillsammans så att det blir smulor. Knåda snabbt till en boll, vira in i plastfolie och ställ kallt i 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 180 grader och smörj en pajform, cirka 26 cm i diameter, med smör.
  3. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök och vitlök. Tillsätt zucchini och aubergine och stek ett par minuter. Ta av från värmen och låt svalna. Rör i tomaterna.
  4. Blanda persilja, ost, ägg, crème fraiche och grädde och krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver.
  5. Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper och placera den sedan i formen, med en cirka 3 cm hög kant av degen. Nagga botten ett par gånger med en gaffel och bred ut grönsaksblandningen ovanpå. Strö över oregano och häll äggsmeten över. Grädda i 35-40 minuter och servera garnerad med persilja.