Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grönsaker i ugn á la kylskåpsrensing

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Lätt rätt att ta till när tid och inspiration tryter och för att rädda grönsaker på sista versen. Jag brukar ta det jag har i kylen och det blir alltid gott.

Man kan tex servera med en sås på havre-fraische eller likande blandat med hackad vitlök och purjolök kryddad med örtsalt.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 st Zuccini medelstor
  • 1 st Aubergine medelstor
  • 1 st Broccoli
  • 1 st Blomkål litet huvud
  • 1 st Paprika gul
  • 1 st Sötpotatis
  • 1 st Citron ekologisk
  • 5 st Vitlök hela klyftor
  • 3 msk Olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • salt
  • peppar
  • Örtkryddor efter smak tex basilika, timjan, oregano
  • Chiliflakes

Så här gör du

  1. Värm ugnen. Om jag har tid brukar jag laga grönsakerna på låg temperatur, ca 150 grader i 60-90 minuter det blir en lite annan smak. Eller så lagar jag dem på ca 220 graders i ca 30-40 minuter.
  2. Skär alla grönsaker i lagom stora bitar och lägg i ugnsform. Tänk på att vissa grönsaker som morot, rödbeta och liknande behöver längre tid i ugn och då kan man låta dem gå lite längre tid och sedan fylla på med resterande grönsaker.
  3. Skär citronen i fyra klyftor och lägg i tillsammans med vitlöksklyftor med skal. Salta, peppra och lägg på kryddor.
  4. Häll på vatten och olja och rör runt noggrant så att allt får ett skikt på sig.
  5. Sätt in i ugnen och titta till dem då och då tills de är så tillagade som du vill ha dem. Servera med kryddgrönt och ev en sås.