Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grönkålspaj med valnötter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 128 st har redan röstat

Huvudingrediensen i klassisk grönkålspaj är givetvis nyttig grönkål. Här är ett enkelt recept på paj som förutom kål, äggstanning och pajdeg innehåller både ädelost, rödlök och valnötter. Även den som inte tror sig tycka om grönkål kommer att bli förförd av denna ljuvliga matpaj. Passar perfekt till vardag och fest,  som buffé och till jul på julbordet. Grädda pajen i ugn och servera den varm eller ljummen.

Ingredienser

8 portioner som del av julbord


Pajdeg

  • 
125 g smör

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 msk vatten


Fyllning

  • 
200 g grönkål
  • 
1 rödlök
  • 
1 msk olja
  • 
150 g ädelost
  • 
1 dl grovt hackade valnötter
  • 
3 ägg

  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 
salt
  • 
svartpeppar

Så här gör du

  1. 
Nyp ihop smör och mjöl med fingrarna. Tillsätt sedan vattnet. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga hål med en gaffel. Låt stå kallt minst en halvtimme.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Baka pajskalet i cirka 10 minuter.
  3. 
Hacka grönkålen grovt. Hacka löken. Fräs kål och lök i olja 3-4 minuter.

  4. Lägg kål- och lökblandningen i pajskalet. Skär osten i bitar eller smula den och fördela i pajskalet. Strö på nötterna. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll äggsmeten i pajskalet.

  5. Baka i ugn cirka 35-40 minuter.