Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grönkålspaj med dadlar och nötter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar

Deg

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning

  • 200 g färsk grönkål
  • 1 gul lök
  • smör
  • 8 –10 dadlar
  • 2 dl riven cheddarost
  • 50 g valnötter
  • 3 ägg
  • 250 g kesella
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Så här gör du

  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna
  2. i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen cirka 1 timme. Tryck ut degen i en form (26 centi- meter) med löstagbar kant. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  4. Strimla grönkålen. Skala och hacka löken. Fräs grönkål och lök sakta i smör tills kålen sjunkit ihop, cirka 15 minuter. Dela dadlarna och ta ur kärnorna.
  5. Fördela grönkål, ost, dadlar och delade nötter i pajskalet. Vispa ihop ägg, kesella, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
  6. Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.