Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grönkålspaj med cheddar och valnötter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Om du vill servera pajen kall eller ljummen paj i mindre bitar, som tilltugg passar den här smalare pajdegen bra eftersom den håller ihop bättre än den klassiska pajdegen och smular inte.

Ingredienser

8 bitar
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 75 g smör, kallt
  • 0,75 dl mager kesella,, 1% fett

Fyllning:

  • 250 g färsk grönkål
  • 3 st rödlökar
  • smör
  • 2 dl cheddar, riven
  • 2 dl cheddar, riven
  • 1 dl valnötter, grovhackade
  • 3 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Så här gör du

  1. Mixa snabbt ihop mjöl, salt och smöret, skuret i kuber till en smulig massa, eller använd fingertopparna.
  2. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en degboll. Låt gärna degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.
  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter.
  4. Nagga pajbottnen med en gaffel. Låt vila i kylen cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  6. Grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Skala och skiva löken.
  7. Fräs lök och grönkål i smör i en stor stekpanna. Lägg grönkålsblandningen, osten och nötterna i det förgräddade pajskalet.
  8. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar.
  9. Häll äggstanningen över grönkålen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.