Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grönkålspaj med ädelost och valnötter – I köket med Therese

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Denna grönkålspaj är perfekt tillbehör till brunch, buffébordet till högtid eller bara som den är. Dessutom är den vegetarisk!

Paj är en klassiker som är underskattad enligt mig. Inte nog med att rätten är mycket lätt att laga så är den också lätt att värma upp utan att den blir dålig.

Ingredienser

4 portioner

Pajskal:

  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 175 g smör
  • 4 1/2 msk vatten

Fyllning:

  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 150 g grönkål
  • 150 g valnötter
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 2 dl vispgrädde (15%)
  • salt
  • peppar
  • 140 g ädelost

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smöret i kuber och nyp ihop det med mjöl.
  3. Blanda i vattnet tills degen blir fast. Låt den sedan vila i kulskåpet en stund.
  4. Tryck ut degen i ej pajform och nagga den med en gaffel.
  5. Förgrädda pajskalet i ugnen 10 minuter.
  6. Skala och skiva löken tunt. Fräs den sedan i smör tills den börjar mjukna.
  7. Tillsätt hackad grönkål och fräs till den sloknar.
  8. Hacka valnötterna grovt.
  9. Blanda ihop äggstanningen genom att blanda grädde, mjölk, ägg, salt och peppar. Smula sedan ned ädelosten i stanningen.
  10. Ta ut pajskalet från ugnen och lägg ned lök, grönkål och valnötterna i skalet.
  11. Häll slutligen på äggstanningen och grädda pajen i ugnen i 20-25 minuter. Stanningen ska ha stelnat innan pajen är klar.