Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grön thaisoppa med kokosgrädde och rostad lök

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk grön currypasta
  • 300 g gröna ärter, frysta
  • 500 g broccolibuketter, frysta
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • cirka 6 dl vatten
  • 1 burk kokosgrädde, cirka 400 g
  • 1 lime
  • 2 msk vit miso
  • rapsolja till stekning
  • thaibasilika, koriander och rostad lök till garnering

Så här gör du

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs den gula löken mjuk i olja i en kastrull på medelvärme i cirka 5 minuter under omrörning. Tillsätt vitlöken, ingefäran och currypastan. Mängden currypasta beror på hur stark den är och hur het du vill ha soppan. Höj värmen och fräs i ytterligare 2 minuter under omrörning.
  2. Lägg undan cirka 1 dl ärter till serveringen. Blanda ned resten av ärterna, broccolin, fond och vatten i kastrullen.
  3. Vispa runt i burken med kokosgrädde och häll i tre fjärdedelar. Låt soppan koka utan lock på medelvärme i 10–15 minuter tills grönsakerna är helt mjuka.
  4. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. Späd med vatten om du tycker att den är för tjock.
  5. Pressa saften ur halva limen. Smaka av soppan med limesaft och miso.
  6. Häll upp soppan i skålar, ringla över resten av kokosgrädden och strö på örter och rostad lök. Skär resten av limen i klyftor och servera till.