Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grön julpaj med salladstopping

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 bufféportioner

Pajskal

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 1 kylskåpskallt ägg + iskallt vatten

Fyllning:

  • 3 msk olivolja
  • 300 g babyspenat
  • 1 st purjolök
  • 500 g ricotta, italiensk färskost
  • 150 g riven ost, t ex gratängost
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
  • 4 st ägg

Topping:

  • 1 st endiv, delad i blad
  • 1 st grönkål, i små bitar
  • 3-4 st brysselkål, delade
  • 4-5 st små persiljekvistar
  • 1/2 dl hackade hasselnötskärnor
  • 1 msk olivolja
  • dl salt, peppar

Så här gör du

  1. Mät upp mjölet och smöret, skuret i små bitar, i en matberedare monterad med en kniv och kör ihop till smulig massa.
  2. Knäck ägget i en 1 dl stor mått och fyll på med kallt vatten upp till kanten, så att det blir 1 dl. Häll ägget med vattnet i matberedaren och kör tills det formas en degboll.
  3. Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten.
  4. Ställ kallt ca 30 minuter.
  5. Fyllningen: Hetta upp hälften av oljan i en stor panna. Lägg i spenaten och fräs under omrörning tills spenaten mjuknar, ca 1 minut. Låt spenaten kallna och krama ur vätskan. Hacka spenaten grovt. Ansa, snitta, skölj och skiva purjolöken. Fräs purjon i resten av oljan ca 3 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Blanda ricotta, riven ost, salt och peppar i en bunke. Rör i ett ägg i taget.
  8. Varva spenat och purjo med ostsmeten i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 60 minuter eller tills fyllningen stannat.
  9. Ta ut pajen och låt den vila 2-3 timmar eller över natten, blir då lättare att skära i bitar.
  10. Blanda endiv, grönkål, brysselkål och nötter med oljan. Salta och peppra. Toppa pajen med salladen.