Grön julpaj med salladstopping

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
6 bufféportioner
Pajskal
- 5 dl vetemjöl
- 200 g kylskåpskallt smör
- 1 kylskåpskallt ägg + iskallt vatten
Fyllning:
- 3 msk olivolja
- 300 g babyspenat
- 1 st purjolök
- 500 g ricotta, italiensk färskost
- 150 g riven ost, t ex gratängost
- 1 krm salt
- 1/2 krm nymalen svartpeppar
- 4 st ägg
Topping:
- 1 st endiv, delad i blad
- 1 st grönkål, i små bitar
- 3-4 st brysselkål, delade
- 4-5 st små persiljekvistar
- 1/2 dl hackade hasselnötskärnor
- 1 msk olivolja
- dl salt, peppar
Så här gör du
- Mät upp mjölet och smöret, skuret i små bitar, i en matberedare monterad med en kniv och kör ihop till smulig massa.
- Knäck ägget i en 1 dl stor mått och fyll på med kallt vatten upp till kanten, så att det blir 1 dl. Häll ägget med vattnet i matberedaren och kör tills det formas en degboll.
- Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten.
- Ställ kallt ca 30 minuter.
- Fyllningen: Hetta upp hälften av oljan i en stor panna. Lägg i spenaten och fräs under omrörning tills spenaten mjuknar, ca 1 minut. Låt spenaten kallna och krama ur vätskan. Hacka spenaten grovt. Ansa, snitta, skölj och skiva purjolöken. Fräs purjon i resten av oljan ca 3 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ricotta, riven ost, salt och peppar i en bunke. Rör i ett ägg i taget.
- Varva spenat och purjo med ostsmeten i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 60 minuter eller tills fyllningen stannat.
- Ta ut pajen och låt den vila 2-3 timmar eller över natten, blir då lättare att skära i bitar.
- Blanda endiv, grönkål, brysselkål och nötter med oljan. Salta och peppra. Toppa pajen med salladen.

Du kanske även gillar
Populära recept