Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grön ärtsoppa och parmesanstänger

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 47 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 3-4 smördegsplattor, tinade
  • 30 g parmesan, finriven
  • 1 ägg, uppvispat

Ärtsoppa

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 700 g frysta ärtor
  • salt och peppar
  • 1,5 dl grädde

Pepparrotskräm

  • 1,5 dl crème fraiche
  • 2-3 msk pepparrot, riven

Så här gör du

  1. Parmesanstänger: Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegsplattorna till nästan dubbel storlek och skär dem i remsor som är cirka 1,5 cm breda. Pensla remsorna med uppvispat ägg och vänd dem i finriven parmesan.
  2. Tvinna remsorna försiktigt och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i cirka 8–10 minuter och låt svalna före servering.
  3. Soppa: Hacka den gula löken och vitlöken. Hetta upp en kastrull med rapsolja och fräs löken tills den blivit mjuk men inte fått färg.
  4. Tillsätt hönsbuljongtärning, vatten och vin och låt koka i cirka 5 minuter. Häll ner de gröna ärtorna och koka i ytterligare 5 minuter. (Om du kokar ärtorna för länge kommer de få en tråkigare färg)
  5. Mixa soppan helt slät med en stavmixer eller i en blunder. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med salt och peppar. Tillsätt grädden och koka upp allt ännu en gång innan servering.
  6. Pepparrotskräm: Rör samman crème fraiche och riven pepparrot. Servera till soppan tillsammans med smördegsstängerna.