Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grillade grönsaker med vitlöks- och sardellsmör


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4-6 portioner
  • 2 kokta kronärtskockor

  • 2 kokta majskolvar

  • 2 litet blomkålshuvud

  • olja till pensling

  • 1 squash

  • 1 aubergine

  • 1-2 buntar smålök

  • 1 bunt grön sparris
  • 
4-6 plommontomater

  • havssalt och peppar

Vitlöks- och sardellsmör

  • 
2 sardeller

  • 1 vitlöksklyfta

  • 100 g mjukt smör

  • 1 tsk rivet citronskal

  • 1 krm torkad oregano

  • 3-4 droppar tabasco



Fårostyoghurt


  • 2 dl yoghurt, 10 procent
  • 
50 g smulad fårost

  • svartpeppar

  • chiliflakes

  • 1 msk olivolja

Till servering:


  • vitlöks- och sardellsmör till exempelvis kronärtskocka och majs
  • 
fårostyoghurt till exempelvis aubergine och squash

  • olivolja med citron, chili och vitlök till exempelvis tomater och smålökar

  • färska örter


Så här gör du

  1. Halvera skockorna och plocka bort de minsta bladen i mitten samt skägget. Dela majskolvarna i 7 eller 8 bitar. Skär blomkålen i klyftor. Pensla skockor, majs och blomkål med lite olja och grilla på indirekt värme på grillen. Krydda med salt och peppar.

  2. Skiva squash och aubergine på längden. Salta auberginen lätt och låt den vattnas ur en stund. Pensla squash, aubergine, lök och sparris och grilla på direkt värme. Vänd ett par gånger för jämnare grillning.

  3. Grilla tomaterna hastigt på direkt värme. Salta och peppra under tiden.
  4. 
Servera grönsakerna med grillat kött eller fisk eller som de är med de föreslagna­ ­tillbehören.

  5. Vitlöks- och sardellsmör: 
Finhacka sardellerna.
 Riv vitlöksklyftan.
 Rör ihop alla ingredienser till smöret och låt det stå i rumstemperatur.

  6. Fårostyoghurt
: 
Blanda yoghurt och fårost. Smaksätt med svartpeppar och chiliflakes.
 Ringla över olivolja.