Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grillad rubbed lax med chilimajo & grön salsa

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer
  • 500-600 g färsk laxfilé, hel eller i portionsbitar
  • 12-16 småpotatisar

Rub

  • 1 msk flingsalt
  • 4 msk muscovadosocker
  • 2 msk söt paprika
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk malen koriander
  • ¼ msk kajennpeppar

Chilimajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 2–3 msk chilisås av ketchuptyp
  • 1–2 msk hot sauce på flaska

Salsa

  • 1 knippa salladslök
  • 2 krukor koriander
  • 1 mild spansk pepparfrukt
  • 2 lime, färskpressad saft av
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk fisksås
  • 1 msk ingefärsjuice
  • 1-2 msk mirin

Till servering

  • 2-3 lime
  • 1 msk smör
  • 4 portioner kokt couscous och/eller grönsallad

Så här gör du

  1. Rub: Smula ner flingsaltet i en bunke. Blanda i muscovadosockret. Blanda i resten av ingredienserna. Häll i en burk, förslut och förvara svalt.
  2. Tänd grillen. Gnid in laxen med rub, och låt den marinera i rumstemperatur i 20 minuter eller i kylskåp över natten.
  3. Se till att ha en riktigt jämn och bra glöd. Grilla laxen och potatisen, först på direkt värme och sedan på indirekt värme utan lock. Gör chilimajon och salsan under tiden.
  4. Chilimajo: Blanda alla ingredienserna i en skål.
  5. Salsa: Ansa och skiva salladslöken. Hacka koriander. Ansa och skär pepparfrukten i tunna skivor. Blanda limesaft, vinäger, fisksås, ingefärsjuice och mirin. Smaka av. Vänd ner salladslök, koriander och pepparfrukt.
  6. Servera den nygrillade laxen och potatisen med chilimajo och salsa.