Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grillad röding med dillsmör och rostad potatis

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg hel röding, 2 stycken
  • 1 knippa dill
  • bindgarn

Saltlag

  • 2 liter vatten
  • 1 dl grovt salt

Dillsmör

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 1 knippa dill, finhackad
  • 1 tsk citronzest
  • salt, peppar

Rostad potatis

  • 1 kg små fina potatisar
  • 2 msk olja
  • flingsalt

Servera med

  • blandad sallad

Så här gör du

  1. Koka upp vatten och salt till saltlagen och kyl den snabbt i kallt vattenbad.
  2. Klipp bort gälarna på fiskhuvudena, om inte fiskhandlaren gjort det. Skölj fisken ordentligt. Lägg dem i ett rostfritt kärl, som rymmer fisk och saltlag. Häll över den kalla saltlagen och låt fisken ligga 30 minuter i lagen i kylen.
  3. Ta upp fisken och torka av den med hushållspapper. Lägg dillstjälkar i fiskarna och bind ihop med dem med bindgarn, på ett par ställen. Gnid olja på fiskskinnet. Lägg över fiskarna i en grillkorg eller fiskhalster och grilla, 5–7 minuter per sida. Låt fisken vila några minuter innan den serveras. Servera med dillsmör, rostad potatis och blandad sallad.
  4. Dillsmör: Vispa smöret med dill, citronzest, salt och peppar. Spritsa toppar på ett smörpapper och ställ i kylen. Servera till fisken.
  5. Rostad potatis: Koka potatisen i lättsaltat vatten 5 minuter. Häll av vattnet och slunga dem med oljan. Lägg över dem i en grönsakswok för grillen och låt de tillagas klart och få en krispig yta. Servera till den grillade fisken.