Grillad lax med sparrissallad

Ingredienser
4 portioner
- 700 g laxfilé
- 1 citron, pressad saft
- 3 dl grekisk yoghurt
- 1 näve basilikablad
- 1 bunte gräslök
- 1 dl finriven parmesan
- salt och peppar
- 2 buntar sparris
- 50 g smör
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk sherryvinäger
- 1 riven vitlöksklyfta
- 3 msk rostade pinjenötter
Till servering
- Nykokt färskpotatis
Så här gör du
- Börja med att bryna smöret. När det är gyllene och doftar kola, ta bort från värmen och tillsätt soja, vinäger och vitlök. Ställ åt sidan.
- Med en stavmixer mixa 1 dl yoghurt med basilikablad och gräslök till helt slätt. Med en sked rör samman den gröna örtmixen med resterade yoghurt samt riven parmesan. Smaka av med salt.
- Skär laxen i 4 lika stora portionsbitar. Pressa citronen över bitarna. Salta och peppra generöst. Grilla på indirekt värme på ett folieark till innertemperatur 48°C för lax med lite kärna eller 54°C för en mer genomstekt lax.
- Grilla sparrisen ca 2-3 minuter. Häll på det brynta smöret och blanda runt. Strössla pinjenötter över.
- Servera den grillade laxen med basilika- och parmesankrämen, sparrissalladen samt nykokt färskpotatis.

Du kanske även gillar
Populära recept