Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grillad lax med sparrissallad

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 700 g laxfilé
  • 1 citron, pressad saft
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1 näve basilikablad
  • 1 bunte gräslök
  • 1 dl finriven parmesan
  • salt och peppar
  • 2 buntar sparris
  • 50 g smör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 3 msk rostade pinjenötter

Till servering

  • Nykokt färskpotatis

Så här gör du

  1. Börja med att bryna smöret. När det är gyllene och doftar kola, ta bort från värmen och tillsätt soja, vinäger och vitlök. Ställ åt sidan.
  2. Med en stavmixer mixa 1 dl yoghurt med basilikablad och gräslök till helt slätt. Med en sked rör samman den gröna örtmixen med resterade yoghurt samt riven parmesan. Smaka av med salt.
  3. Skär laxen i 4 lika stora portionsbitar. Pressa citronen över bitarna. Salta och peppra generöst. Grilla på indirekt värme på ett folieark till innertemperatur 48°C för lax med lite kärna eller 54°C för en mer genomstekt lax.
  4. Grilla sparrisen ca 2-3 minuter. Häll på det brynta smöret och blanda runt. Strössla pinjenötter över.
  5. Servera den grillade laxen med basilika- och parmesankrämen, sparrissalladen samt nykokt färskpotatis.