Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grillad lax med jordgubbssalsa och potatissallad

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 700 g laxfilé med skinn
  • salt
  • 1 citron

Salsa:

  • 500 g jordgubbar
  • ½ kruka basilika
  • salt, chiliflingor

Sallad:

  • 800 g färskpotatis
  • 1 rödlök
  • 1 knippa salladslök
  • 1 knippa mjuka örter, t ex basilika, oregano, persilja
  • 125 g minimozzarella
  • salt, peppar

Dressing:

  • 3 msk vitbalsamvinäger
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk flytande honung
  • 5-6 msk oliv- eller rapsolja

Så här gör du

  1. Värm grillen så att den har riktigt bra glöd. Salta laxen och grilla den under lock ca 15 minuter eller till 56 grader innertemperatur, använd stektermometer.
  2. Dela citronen och grilla den tillsammans med laxen.
  3. Snoppa av jordgubbarna och hacka dem. Hacka basilikan. Blanda jordgubbar och basilika. Krydda med salt och chiliflingor.
  4. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Ånga av och låt svalna. Dela stora potatisarna. Skala och strimla rödlöken. Ansa och skiva salladslöken. Riv örterna i mindre bitar. Blanda potatis, rödlök, salladslök och mozzarella på ett fat. Salta och peppra.
  5. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och ringla över salladen.
  6. Toppa laxen med salsan. Servera med grillade citronhalvor och potatissallad.