Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grillad hel karré med whiskyglaze & sötpotatis

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Fantastisk grillad fläskkarré som tillagas på indirekt värme under en längre tid. Här ska du använda den amerikanska whiskysorten bourbon som lyfter smakerna i glazen.

Ingredienser

6 PORTIONER
  • 1 kg fläskkarré

Rub

  • 1 ⁄2 tsk korianderfrön, mald i mortel eller kryddkvarn
  • 1 ⁄2 tsk fänkål, mald i mortel eller kryddkvarn
  • 1 ⁄2 tsk hackad, torkad vitlök
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 ⁄2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk chiliflakes

Lönnsirap- & whiskyglaze

  • 1 msk lönnsirap
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk whisky, bourbon
  • 1 msk soja
  • 1 msk sweet chilisås

BBQ-sötpotatissallad

  • 2 majskolvar
  • 2 sötpotatisar
  • 2 grillade paprikor
  • 1 ⁄2 rödlök
  • 2 msk BBQ-sås
  • 3 msk oliv- eller rapsolja
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ⁄2 tsk spiskummin, mald i mortel
  • salt & peppar

Gott till

  • grönsallad

Så här gör du

  1. Fläskkarré: Blanda ihop alla kryddor till rubben. Gnid in köttet med rubben och låt köttet ligga i cirka 5 minuter.
  2. Lägg köttet på grillen på direkt värme i cirka 5 minuter. Vänd köttet och lägg det på indirekt värme i cirka 30–40 minuter, vänd köttet några gånger under tiden.
  3. När innertemperaturen är 70–75 grader är köttet färdigt. Pensla köttet med glazen några gånger mot slutet. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 15 minuter. Pensla en sista gång med glaze före servering.
  4. Lönnsirap- & whiskyglaze: Rör ihop ingredienserna till glazen i en kastrull och koka upp. Låt glazen svalna.
  5. BBQ-sötpotatissallad: Pensla majskolvarna med olja och grilla dem runtom på medelvärme tills de har fått fin färg. Salta och peppra, skiva majsen i 3-4 cm breda skivor.
  6. Skär sötpotatisen i bitar, cirka 4x4 centimeter stora, vänd sötpotatisen i lite olja. Grilla potatisen på direkt värme tills de fått fint grillmönster. Fortsätt sedan att grilla potatisen på indirekt värme eller lägg potatisen i en form och grilla med stängt lock i cirka 10–15 minuter. Strö över flingsalt.
  7. Pensla paprikorna med olja och lägg på direkt värme och grilla tills skalet börjar få svart färg. Låt paprikorna svalna och dra av skalet och kärna ur dem. Skär dem i centimeterbreda bitar.
  8. Blanda majs, sötpotatis, och rostad paprika i en bunke. Skär rödlöken i tunna klyftor. Blanda samman övriga ingredienser till en dressing och häll över salladen.
  9. Servering: Skär upp köttet och servera med BBQ-sötpotatissalladen samt gärna en grönsallad.