Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grillad fläsksida med spetskål & äpple

Betyg: 1/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 PORTIONER
  • 1 1 ⁄2 kg fläsksida med svål
  • 1 ⁄2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 –2 tsk persillade, kryddblandning med torkad, hackad vitlök, torkad persilja och salt
  • 33 cl ljust öl
  • 15 cl äppelcider
  • 5 vitlöksklyftor

Honungsglaze

  • 1 tsk flytande honung
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 soja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk ketchup
  • 1 tsk olivolja

Tillbehör

  • 1 liten spetskål
  • 2 äpplen
  • 2 msk oliv- eller rapsolja
  • salt & peppar
  • 1 dl hackad persilja flingsalt
  • chiliflakes

Gott till

  • färskpotatis

Så här gör du

  1. Grillad fläsksida: Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skölj och torka av köttet. Skär bort svålen men behåll fettet under. Lägg köttet med fläsksidan nedåt i en ugnsform med hög kant. Salta, peppra och krydda med persillade.
  3. Häll på ölet och cidern, det ska vara så pass mycket vätska att det nästan täcker köttet, men lämna cirka 1 centimeter kvar upp till fläskets yta.
  4. Hacka vitlöken och strö över köttet. Sätt in köttet mitt i ugnen i 2 timmar. Sänk värmen till 100 grader och låt köttet stå i ytterligare 2 timmar i ugnen.
  5. Ta ut köttet, häll av vätskan och låt köttet svalna under aluminiumfolie.
  6. Rör ihop alla ingredienser till glazen.
  7. Skär upp köttet i bitar, cirka 5 × 7 centimeter stora. Grilla varje bit runtom och pensla på glaze.
  8. Spetskål & äpple: Skär spetskålen i klyftor och dela äpplena på mitten. Pensla kålen och äpplena med olja och grilla. Salta och peppra kålen.
  9. Servering: Lägg upp allt på ett stort fat och strö över persilja, flingsalt och chiliflakes. Servera med kokt färskpotatis.