Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grekiska filodegspajer med spenat och fetaost

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 29 st har redan röstat

Ingredienser

1 ca 10 portioner
  • 1 röd eller gul lök
  • 1 liten knipplök eller purjolök
  • Riklig mängd olivolja
  • 1 kg 1 färsk spenat (fryst funkar också)
  • 500 g fetaost (viktigt - INTE salladsost)
  • 4 msk dill
  • en skvätt citronjuice
  • salt och peppar
  • ett paket filodeg

Så här gör du

  1. Skär lökarna i små bitar. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek lökarna så de blir mjuka och får lätt färg.
  2. Skär spenaten mindre och tillsätt den samt dillen. Blanda om då och då, låt stå för att spenaten ska bli mjuk.
  3. När spenaten blivit mjuk tillsätt fetaosten i små bitar och blanda om. Låt den smälta ordentligt. Tillsätt citronjuice och smaka av med salt och peppar.
  4. Tag ut ett filodegsark. Skär ett ark i ca 3-4 stora remsor på längden,
  5. Lägg på lite fyllning längst upp av remsan, och vik in så att en triangel bildas.
  6. Om filodegen är torr så pensla på lite olivolja emellan. Då blir det frasigare och godare. Vik hela remsan av filodeg och pensla till slut på olivolja i slutet så att änden sitter fast.
  7. Gör så med all fyllning och all filodeg. Sätt därefter in i ugnen för ca 10' på 180 grader så de blir lite gyllenbruna på ovansidan, och när filodegen blivit krispig.
  8. Serveras både varm och kall. Som frukost, lunch, mellanmål eller en del av middag!