Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grekisk ugnstorsk i tomatsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

En vardagsrätt som barn brukar gilla fast det är fisk. Lägg mycket kärlek på den och vad du än gör – bränn inte löken. Passa gärna på och gör en dubbel sats och frys in. Ur boken Morberg lagar vilt (Bonnier fakta). Av Per Morberg.

Ingredienser

4 portioner

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 800 g hela tomater, på burk
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • några kvistar timjan (eller torkad)
  • chilipeppar efter smak
  • 2 msk olivolja till fräsning

Ugnstorsk

  • 600 g torskfilé
  • cirka 20 urkärnade kalamataoliver
  • 150 g fetaost
  • olja till formen
  • salt och svartpeppar

Tillbehör

  • bröd, potatismos eller ris

Så här gör du

  1. Tomatsås: Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs alltsammans i olja i en kastrull på mycket svag värme i minst 20 minuter. Det ska inte få färg! Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en stund. Häll i tomaterna, honung och salt och repa ner timjan. Låt puttra på svag värme i 20 minuter utan lock. Smaka av med lite chili.
  2. Värm ugnen till 200 grader.
  3. Ugnstorsk: Smörj en ugnsform med olja. Skär torskfilén i fyra bitar, lägg dem i formen och salta och peppra. Häll på tomatsåsen, smula i fetaosten och lägg i oliverna. Låt stå i ugnen i 12–15 minuter, tills fetaosten fått färg.
  4. Servera med bröd, potatismos, ris eller annat tillbehör.
Du kanske även gillar