Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grekisk ugnstorsk i tomatsås

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 36 st har redan röstat

En vardagsrätt som barn brukar gilla fast det är fisk. Lägg mycket kärlek på den och vad du än gör – bränn inte löken. Passa gärna på och gör en dubbel sats och frys in. Ur boken Morberg lagar vilt (Bonnier fakta). Av Per Morberg.

Detta är ett redaktionellt recept från Mitt kök som Mutti tomatpuré och hela skalade tomater har valt att sponsra. 

Ingredienser

4 portioner

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 800 g hela tomater, på burk
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • några kvistar timjan (eller torkad)
  • chilipeppar efter smak
  • 2 msk olivolja till fräsning

Ugnstorsk

  • 600 g torskfilé
  • cirka 20 urkärnade kalamataoliver
  • 150 g fetaost
  • olja till formen
  • salt och svartpeppar

Tillbehör

  • bröd, potatismos eller ris

Så här gör du

  1. Tomatsås: Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs alltsammans i olja i en kastrull på mycket svag värme i minst 20 minuter. Det ska inte få färg! Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en stund. Häll i tomaterna, honung och salt och repa ner timjan. Låt puttra på svag värme i 20 minuter utan lock. Smaka av med lite chili.
  2. Värm ugnen till 200 grader.
  3. Ugnstorsk: Smörj en ugnsform med olja. Skär torskfilén i fyra bitar, lägg dem i formen och salta och peppra. Häll på tomatsåsen, smula i fetaosten och lägg i oliverna. Låt stå i ugnen i 12–15 minuter, tills fetaosten fått färg.
  4. Servera med bröd, potatismos, ris eller annat tillbehör.