
Grekisk ugnstorsk i tomatsås

Foto: Martin Löf
Ingredienser
4 portioner
Tomatsås
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 800 g hela tomater, på burk
- 1 tsk honung
- 1 tsk salt
- några kvistar timjan (eller torkad)
- chilipeppar efter smak
- 2 msk olivolja till fräsning
Ugnstorsk
- 600 g torskfilé
- cirka 20 urkärnade kalamataoliver
- 150 g fetaost
- olja till formen
- salt och svartpeppar
Tillbehör
- bröd, potatismos eller ris
Så här gör du
- Tomatsås: Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs alltsammans i olja i en kastrull på mycket svag värme i minst 20 minuter. Det ska inte få färg! Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en stund. Häll i tomaterna, honung och salt och repa ner timjan. Låt puttra på svag värme i 20 minuter utan lock. Smaka av med lite chili.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Ugnstorsk: Smörj en ugnsform med olja. Skär torskfilén i fyra bitar, lägg dem i formen och salta och peppra. Häll på tomatsåsen, smula i fetaosten och lägg i oliverna. Låt stå i ugnen i 12–15 minuter, tills fetaosten fått färg.
- Servera med bröd, potatismos, ris eller annat tillbehör.


Du kanske även gillar
Populära recept