Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grekisk souvlaki med tzatsiki och lantsallad

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 39 st har redan röstat

Marinerad lammstek på spett – perfekt att lägga på grillen! Serveras med tzatsiki och grekisk sallad med fetaost och rödlök.

Ingredienser

4 portioner
  • cirka 800 g benfri lammstek
  • grillspett
  • flingsalt

Marinad:

  • 1/2 citron, rivet skal
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk hackad oregano eller 1 tsk torkad
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar

Tzatsiki:

  • 1 gurka, grovriven
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • salt & svartpeppar

Lantsallad:

  • 4 tomater
  • 1 gurka
  • 1 grön paprika
  • 1 röd lök
  • 200 g fetaost
  • olivolja
  • salt & peppar
  • oregano

Till servering:

  • 4 grillade citroner

Så här gör du

  1. Skär köttet i små tärningar och lägg dem i en plastpåse. Tillsätt citronskal, olivolja, oregano, vitlök och svartpeppar. Gnid in marinaden i köttet. Knyt till påsen och lägg den i kylen minst 1 timme.
  2. Lägg grillspetten i blöt, cirka 30 minuter. Trä upp köttet på spetten, gärna dubbla, så är det lättare att vända köttet. Salta köttet. Grilla köttet runtom, totalt cirka 6-8 minuter. Dela och grilla citronhalvor på grillen, cirka 5 minuter.
  3. Tzatsiki: Salta den rivna gurkan och låt den rinna av i en nätsil. Pressa ur så mycket saft som möjligt ur gurkan. Blanda den med grekisk yoghurt, vitlök, olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera till grillspetten med grekisk lantsallad och bröd.
  4. Lantsallad: Dela tomaterna i bitar. Dela, kärna ur gurkan och skär den i bitar. Skiva paprikan. Skala och skiva rödlöken. Blanda salladen i en skål. Bryt fetaosten i bitar och fördela oliverna ovanpå. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Garnera med oregano.