Grekisk souvlaki med tzatsiki och lantsallad

Foto: Thomas Carlén
Marinerad lammstek på spett – perfekt att lägga på grillen! Serveras med tzatsiki och grekisk sallad med fetaost och rödlök.
Ingredienser
4 portioner
- cirka 800 g benfri lammstek
- grillspett
- flingsalt
Marinad:
- 1/2 citron, rivet skal
- 3 msk olivolja
- 1 msk hackad oregano eller 1 tsk torkad
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 1/2 tsk nymald svartpeppar
Tzatsiki:
- 1 gurka, grovriven
- 1 tsk salt
- 3 dl grekisk yoghurt
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- salt & svartpeppar
Lantsallad:
- 4 tomater
- 1 gurka
- 1 grön paprika
- 1 röd lök
- 200 g fetaost
- olivolja
- salt & peppar
- oregano
Till servering:
- 4 grillade citroner
Så här gör du
- Skär köttet i små tärningar och lägg dem i en plastpåse. Tillsätt citronskal, olivolja, oregano, vitlök och svartpeppar. Gnid in marinaden i köttet. Knyt till påsen och lägg den i kylen minst 1 timme.
- Lägg grillspetten i blöt, cirka 30 minuter. Trä upp köttet på spetten, gärna dubbla, så är det lättare att vända köttet. Salta köttet. Grilla köttet runtom, totalt cirka 6-8 minuter. Dela och grilla citronhalvor på grillen, cirka 5 minuter.
- Tzatsiki: Salta den rivna gurkan och låt den rinna av i en nätsil. Pressa ur så mycket saft som möjligt ur gurkan. Blanda den med grekisk yoghurt, vitlök, olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera till grillspetten med grekisk lantsallad och bröd.
- Lantsallad: Dela tomaterna i bitar. Dela, kärna ur gurkan och skär den i bitar. Skiva paprikan. Skala och skiva rödlöken. Blanda salladen i en skål. Bryt fetaosten i bitar och fördela oliverna ovanpå. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Garnera med oregano.

Du kanske även gillar
Populära recept