Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Linssoppa – enkelt recept på grekisk

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 21 st har redan röstat

Enkelt och gott recept på en grekisk linssoppa med gröna linser, som heter Fakes i Grekland. Det här är en av mina absolut favoritsoppor! Jag har ätit soppan sedan jag var barn. Det fina är att den är väldigt god, nyttig, och billig! Den här soppan tillsammans med ett gott bröd blir sällan misslyckat. Jag gör min linssoppa lite annorlunda än ett klassiskt grundrecept, och tycker att det är väldigt gott att slänga med ett par kanelstänger, men det är absolut frivilligt!
Tips! Vill man ha soppan ännu mer matig kan man slänga i ett par potatisar.
För ett annat gott recept med linser kan Mitt Kök tipsa om en linssgryta som du hittar här!

Ingredienser

1 portion
  • 5 dl gröna linser
  • 1 gul lök
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 st lagerblad
  • 2 msk torkad oregano
  • 3 st morötter
  • 2 st små kanelstänger
  • 1/2 dl riktigt god olivolja
  • 1/2 dl hackad färsk persilja
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 8 dl vatten

Så här gör du

  1. Börja med att skölja linserna. Koka upp dem och låt koka i 5 min. Sila sedan av vattnet och ställ linserna åt sidan.
  2. Finstrimla löken, skala vitlökarna, skala morötterna och skär dem i tunna medaljonger.
  3. Slå på rikligt med olivolja i en kastrull och bryn som hastigast löken. Lägg därefter på morötter, lagerblad, tomatpuré och rör som hastigast runt.
  4. Slå på ca 8 dl vatten, linserna, krossade tomater, kinesisk soja, kanelstängerna, oregano, salt och peppar. Låt koka i ca 20 min. Släng därefter på de skalade vitlöksklyftorna (hela).
  5. Låt koka i ca 20 min till. När morötter och linser är mjuka är soppan klar. Servera soppan med hackad färsk persilja.
4 kommentarer om "Linssoppa – enkelt recept på grekisk"
  • Christos Tokatlidis
    Christos Tokatlidis

    Om man vill ha soppan med potatis när är det lämpligt att man lägger i dem ? Samtidigt som vitlöksklyftorna där det är 20 min kvar av koktiden?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Christos Tokatlidis

      Det låter lämpligt 😀
      /Mitt Kök

  • Kosta Wadenfalk Thodis
    Kosta Wadenfalk Thodis

    Uppvuxen med fakes och älskar det, din version får jag nog testa av ren nyfikenhet. Jag häller även på väldigt lite rödvinsvinäger och olivolja precis innan jag frossar i mig, blir supergott och precis som yiayias 🙂 Ett litet tips, om man har soppan i kylen för att värma vid ett senare tillfälle och det inte är mycket vätska kvar är det riktigt gott att koka upp lite vitt ris och sedan hälla på linssoppan.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Kosta Wadenfalk Thodis

      Stort tack för tipset! Hälsingar Mitt kök-redaktionen