Grekisk köttfärslimpa

Ove Lindfors
Ingredienser
- Köttfärslimpa:
- 500 g lamm- eller nötfärs
- 1/2 dl ströbröd
- 2 dl mjölk
- 2-3 msk riven gul lök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 tsk rosmarin
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm nymald peppar
- Gratäng:
- cirka 700 g potatis
- flingsalt
- 1 squash
- 2 stora rödlökar
- olivolja
- 2 tsk rosmarin
- 150-200 g smulad fetaost
- 1 1/2 dl kalamataoliver
- Till servering:
- citronklyftor
Så här gör du
- Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla cirka 10 minuter. Tillsätt alla ingredienser i ströbrödsblandningen och arbeta ihop till en smidig smet.
- Sätt ugnen på 250 grader. Forma färsen till en limpa och lägg den i en rymlig ugnssäker form.
- Skiva potatisen tunt, lägg den runt köttfärslimpan och strö över salt. Ställ in formen i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader.
- Skär squash och lök i bitar och klyftor. Blanda med 2 msk olivolja och salt i en bunke.
- Ta ut formen och fördela squash och lök över potatisen. Strö över rosmarin. Stek i mitten av ugnen cirka 35 minuter.
- Ta ut och strö fetaost och oliver över. Fortsätt att steka cirka 5 minuter. Servera med citronklyftor.

Du kanske även gillar
Populära recept