Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grekisk grilltallrik

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Servera ört-, honungs- och chilibakad fetaost, aubergineröra med valnötter och dill och hummus tillsammans med grillade potatishalvor, grekiska oliver och citronklyftor.

Ingredienser

4 portioner

Ört-, honungs- och chilibakad fetaost

  • 300 g fetaost i skivor
  • 1 röd chili i tunna ringar
  • 4 kvistar färska örter, till exempel salvia eller rosmarin
  • 4 msk flytande honung
  • 4 msk olivolja
  • torkade smulade örter till garnering

Hummus

  • 1 burk kikärter, 400 g, sköljda och avrunna
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk tahini, sesampasta
  • 1/2 tsk spiskummin, finstött
  • 1/2 tsk koriander, malen
  • 3 msk olivolja
  • cirka 4 msk mjölk
  • salt, peppar
  • 3-4 msk hackad koriander till garnering

Aubergineröra

  • 1 stor aubergine
  • 4-5 msk olivolja
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 2 msk finhackade valnötskärnor
  • salt, peppar
  • grovhackad dill

Så här gör du

  1. Hummus: Mät upp kikärter, vitlök, sesampasta, spiskummin, koriander och olja i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en slät massa. Mixa i mjölken. Smaka av med salt och peppar och eventuellt med mer kryddor. Fördela i skålar och garnera med hackad koriander.
  2. Aubergineröra: Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Snitta aubergineskalen 4-5 gånger, längs med hela frukten. Lägg auberginen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt plåten i mitten av ugnen och baka till auberginen är helt mjuk, cirka 25 minuter. Låt svalna. Ansa och ta bort skalet.
  4. Finhacka aubergineköttet. Blanda den med oljan. Vänd ner lök och nötter. Smaka av med salt och peppar. Fördela i skålar och toppa med dill.
  5. Ört-, honungs- och chilibakad fetaost: Värm grillen.
  6. Fördela ostskivor på fyra ark aluminiumfolie. Toppa med chiliringar och örtkvistar. Ringla över honung och olja. Vik ihop till fyra paket och lägg på grillen cirka 5 minuter. Öppna paketen försiktigt och servera. Garnera eventuellt med smulade örter.