Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gravlaxpaj med sparris

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar

Deg

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning

  • 250 g grön sparris
  • 2 färska knipplökar
  • smör
  • 1 dl hackad dill
  • 150 g skivad gravad lax
  • 2 –3 dl riven prästost
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk grov skånsk senap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar

Så här gör du

  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.
  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  4. Bryt av den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Skär sparrisen i bitar och skiva löken. Mjukstek grönsakerna i smör några minuter. Ta från värmen och blanda i dill. Låt svalna.
  5. Varva grönsaker, laxskivor och ost i pajskalet. Spar lite av osten. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, senap, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet. Strö över resten av osten.
  6. Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 40 minuter.