Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gravlax med lime- & ­kaprissalsa

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner

Hemgravad lax

  • cirka 500 g laxfilé
  • 2 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 1/2 tsk grovstötta vitpepparkorn
  • 5-6 dillkvistar

Smaksättning

  • 2 lime, klyftor och saft
  • 1 tsk råsocker
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk mellanstora kapris
  • 10 små dillkvistar eller 1 1/2 msk hackad dill

Så här gör du

  1. Laxen: Blanda salt och socker. Gnid in laxfilén runtom med blandningen.
  2. Lägg laxen på ett ark smör- eller bakplåtspapper.
  3. Krydda med vitpepparkorn och lägg på dillkvistar, både under och över. Slå in laxen till ett paket. Lägg paketet i en form eller på ett fat med kant. Lägg gärna på en tyngd. Fisken är färdiggravad efter 3 dygn.
  4. Vänd laxpaketet 2-3 gånger under gravningen. Häll bort laken, annars blir det för salt. Skrapa bort peppar och dill. Skär laxen i tunna skivor.
  5. Lägg laxskivorna på ett serveringsfat eller en skärbräda.
  6. Skala limen med en vass kniv, så att inget av det vita finns kvar. Skär ut hinnfria klyftor.
  7. Blanda limesaft, råsocker, olivolja och kapris. Fördela blandningen över laxen vid servering. Toppa med limeklyftorna och dill.