Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gravad oxfilé och 
­pepparrotslingon

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 19 st har redan röstat

Ingredienser

10 portioner

  • 500 g oxfilé, av den smalare delen
  • 3 msk mörkt muscovadosocker
  • 2 msk 
salt

  • 1 msk grovmald svartpeppar
  • 2 msk konjak


Pepparrotslingon

  • 1 dl lingon, frusna går bra

  • 2 msk socker

  • 1/2-1 msk riven färsk pepparrot

Så här gör du

  1. 
Putsa köttet noga, så alla hinnor och e­ventuellt fett försvinner.
  2. 
Rör ihop socker, salt, svartpeppar och konjak i en liten skål så att socker och salt börjar lösa sig.

  3. Lägg köttet i en stor plastpåse och häll i konjaksblandningen. Knyt ihop påsen, rulla runt köttet i påsen så det täcks av blandningen. Lägg på ett fat och ställ i kylen.

  4. Vänd påsen med jämna mellanrum under 1 1/2 dygn. Se till att socker och salt löser sig helt.

  5. Häll bort all vätska när filén är färdiggravad och frys köttet minst 2 dygn. Skär köttet i tunna skivor medan det ännu är halvfruset.
  6. 
Pepparrotslingon: Rör ihop lingon och socker i en skål tills sockret slutat knastra. Vänd ner färskriven pepparrot efter tycke och smak strax före servering.