Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gravad lax med sichuanpeppar och gin

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

  • 1 kg benfri laxfilé med skinn, gärna en mittbit som varit fryst i 3 dygn
  • 1/2 dl salt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk grovt krossad svartpeppar
  • 1 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 1/2 tsk krossad sichuanpeppar
  • 1/2 tsk krossad rosépeppar
  • 1/2 dl gin

Löjromsröra

  • 80 g löjrom
  • 1/2 gurka
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl finhackad dill
  • salt & peppar

Så här gör du

  1. Dela laxen i 2 lika stora bitar. Torka av laxfilén med ett hushållspapper och lägg den med skinnsidan ned på en skärbräda.
  2. Blanda salt, socker, svartpeppar, vitpeppar, sichuanpeppar och rosépeppar i en skål. Gnid in blandningen i fisk­köttet.
  3. Lägg ihop laxbitarna, den tjocka delen mot den tunna. Lägg laxen i en tjock plastpåse. Häll på gin och förslut påsen.
  4. Lägg laxen i sin påse på en tallrik i kylskåpet. Vänd fisken 1-2 gånger per dag. Grava laxen i 2 dygn.
  5. Skrapa bort kryddorna och skär laxen i tunna skivor.
  6. Tina löjrommen enligt anvisningen på paketet. Dela gurkan mitt itu och skrapa ur kärnorna. Skär den i små tärningar.
  7. Blanda löjrom, gurka, gräddfil, dill, salt och peppar till en röra. Servera löjromsröran med den gravade laxen.