Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gravad lax med apelsinsallad


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Lax och citrusfrukter är ingen dum kombination. Att göra som här grava laxen med citron- och apelsinskal blir väldigt gott.
 Grava själv


Ingredienser

  • 500 g tinad laxfilé (den bör ha varit fryst om den ska gravas)

  • 1 msk salt

  • 3 msk strösocker

  • 1 msk grovt krossade vitpepparkorn

  • Skalet av 2 citroner och 1 apelsin

  • ...Eller

  • 500 g använd färdig gravad lax

  • Citrussallad

  • 2 blodgrape

  • 2 apelsiner

  • 35 g rucola 1/2 påse
  • 
Några späda gröna salladsblad

  • 1/2 knippe dill

  • 5 skivade rädisor

  • Dekoration

  • Några gröna salladsblad till uppläggningsfatet

  • Eventuellt några penséer till dekoration


Så här gör du

  1. Grava själv. Dela laxen på mitten. Gnugga in salt, socker och peppar på laxens köttsidor. Lägg på citrusskalen på den ena sidan och lägg ihop laxen med köttsidorna mot varandra. Lägg laxbitarna i en plastpåse och ställ in i kylen på en tallrik i två dygn. Vänd på påsen en gång om dagen.

  2. Häll av den lag som bildats och skrapa av citrusskal och peppar innan du skivar laxen.

  3. Skala grape och apelsiner med kniv så att allt det vita följer med och skär ut filéerna. Häll av saften som bildats. Blanda citrusfiléer, rucola, sallad, dill, rädisor i en skål.
  4. 
Lägg upp den skivade laxen på ett stort fat med några salladsblad runtom. Gör en grop i mitten och lägg i salladen. Dra några tag med pepparkvarnen. Lägg på penséer.

  5. Om du köper färdig gravad lax kan du med fördel lägga till rivet skal av citron och apelsin i salladen för att
förstärka smaken.