Gravad lax – enkelt recept

Foto: Adobe Stock
Ingredienser
12 portioner
- 1 kg färsk lax av mittbiten med skinn och ben
- 1/2 dl salt
- 1 dl strösocker
- 1 msk grovkrossad vitpeppar
- 1/2 dl dill
Så här gör du
- Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar. Kontrollera att alla småben är borta genom att dra med ett finger längs fiskköttet.
- Blanda salt, socker och peppar. Gnid in blandningen i laxens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig.
- Strö grovhackad dill över laxen. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del.
- Lägg fisken i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat i kylen. Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden.
- Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Om det behövs putsa bort blodrännan längst ner mot skinnet.
- Skär laxen i tunna skivor.

Du kanske även gillar
Populära recept