Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gratinerade musslor

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner
  • 1 nät blåmusslor
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 1 knippe persilja

Sås

  • cirka 2 dl kokspad
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • salt, peppar
  • 1 äggula
  • 2 msk grädde
  • 3 dl riven parmesanost
  • färsk timjan

Servera med

  • Rostad skivad baguette

Så här gör du

  1. Ugn: grill 250 grader
  2. Skölj och kontrollera att musslorna är hela, skalen stängda eller stängs när man knackar på dem. Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs löken i olja i en stor gryta. Tillsätt vin och persilja och låt koka upp på högsta värme.
  3. Lägg i musslorna och koka under lock, cirka 5 minuter. Skaka om musslorna i grytan då och då. Ta upp musslorna och kasta dem som inte öppnat sig. Sila ner kokspadet i en kastrull. Öppna musslorna men låt dem sitta kvar i ena skalhalvan. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
  4. Blanda kokspadet med vetemjöl och mjölk i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sjuda 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulan uppvispad med grädden. Tillsätt 1 dl parmesan.
  5. Lägg en sked sås över varje mussla och strö över resten av osten. Gratinera högt upp i ugnen strax före serveringen, cirka 5 minuter. Dekorera med färsk timjan. Servera med rostade skivor baguette.