Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gratinerad krabba

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 kokta krabbor
  • Stuvning:
  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 8 champinjoner
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk konjak
  • peppar
  • 1/2 krm kajennpeppar

Gratinering

  • 2 dl riven lagrad ost, t ex Präst

Garnera med

  • krondill eller dill

Servera med

  • rostat bröd
  • sallad

Så här gör du

  1. Ta bort stjärtskölden. Öppna och bryt loss krabbkroppen, från bakdelen och framåt - lyft ut den ur skalet. Ta bort huvudet.
  2. Rensa. Ta bort de grå fransiga gälarna. De ska man inte äta!
  3. Skölj och gör rent. Skrapa ur krabbsmör och rom ur skalet med en sked och lägg i en skål. Skölj och gör rent skalet. Lägg dem i en ugnssäker form.
  4. Pilla ut köttet. Knäck klor och ben, ta vara på krabbköttet från hela benen.
  5. Gör stuvningen. Fräs lök och svamp i smör i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, mjöl, vatten och fond. Späd med grädde och låt sjuda 5 minuter. Smaksätt med konjak, peppar och kajennpeppar.
  6. Blanda ner krabbköttet. Smaka av. Fyll skalen med stuvningen. Strö över riven ost. Gratinera krabborna till fin färg i mitten av ugnen, 225 grader, cirka 15 minuter. Garnera med dill.