Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gratinerad hummer

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 299 st har redan röstat

Hummer är en klassisk och lyxig delikatess som gör sig allra bäst färsk. Här är ett underbart gott och enkelt recept på gratinerad hummer. Perfekt att bjuda på till nyårsmiddagen och festen.

Läs också: Här hittar du alla recept du behöver för att laga en perfekt nyårsmiddag

Ingredienser

4 portioner
  • 2 kokta humrar (eller krabbor, 2 stora eller fler små)

Sås

  • 1 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 1 dl egen hummerfond ( köpt endast 3 msk)
  • 2 dl grädde
  • en nypa salt ( beroende på fond)
  • 1 krm kajennpeppar (eller piment d'espelette)
  • 2 äggulor
  • 2 msk riven ost t.ex parmesan, raclette, västerbotten

Vid gratinering

  • 2 msk riven ost

Så här gör du

  1. Klyv hummern på längden. Börja med att sätta kniven i nacken och skär fram mot ögonen. Lägg sedan ett snitt efter skölden ned mot stjärten. Skär försiktigt, tills hummern är helt delad.
  2. Ta bort tarmen och magsäcken.
  3. Plocka ut köttet från skalet. Knäck sedan klorna. Lättast är att använda baksidan av ett knivskaft. Peta ut köttet med ett smalt föremål till exempel en potatissticka
  4. Smält smör i en kastrull på svag värme och tillsätt mjöl, fräs varsamt. Tillsätt fond och grädde. Låt småkoka ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt och peppar.
  5. Ta kastrullen av värmen och rör ned äggulor, ost och smör. Låt svalna, blanda sedan i köttet från hummern.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Lägg hummern på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Fyll hummern med stuvningen. Toppa med ost. Sätt in plåten i ugnen. Gratinera cirka 5-7 minuter, tills den får gyllene färg. Använd gärna grill, men passa noga så att det inte bränns vid.
4 kommentarer om "Gratinerad hummer"
  • Rolf Lj
    Rolf Lj

    Ann-Charlotte
    Menar du 3 matskedar koncentrerad hummerfond … undrar Rolf Lj

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Rolf Lj

      Hej Rolf, ja när man använder koncentrerad hummerfond ska det vara 3 msk. Hoppas det blev gott. Hälsningar Mitt kök-redaktionen

  • Marie-Louice Backfolk
    Marie-Louice Backfolk

    Jättegott helt nöjd, fick bara tänka till lite med vätskan och smak när det gällde fonden 👍Gott slut och ett Gott nytt.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Marie-Louice Backfolk

      Hej, vad roligt att du gillade receptet! Gott nytt 2017 önskar vi på Mitt kök-redaktionen