Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gratinerad hummer med dillsmör och hollandaise

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Ingredienser

4 PORTIONER

Citronhollandaise

  • 125 –150 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 citron, saften
  • 1 msk vatten
  • 1 –2 krm salt
  • 1 krm malen vitpeppar eller svartpeppar
  • 1 ⁄2 citron, finrivet skal

Gratinerad hummer

  • 2 humrar
  • 60 g smör, mjukt
  • 3 msk riven parmesanost
  • 2 msk hackad dill

Smörkokt sparris

  • 2 knippen sparris
  • 1 msk smör
  • salt

Så här gör du

  1. Citronhollandaise: Smält smöret och dra av kastrullen från värmen.
  2. Vispa äggulor, citronsaft, vatten, salt och peppar i en kastrull som står på medelvärme, eller i ett varmt vattenbad. Vispa så kraftigt att det blir ett skum.
  3. Dra av kastrullen från värmen. Ställ den eller bunken på en blöt disktrasa så den står stadigt.
  4. Tillsätt smöret i en fin stråle, vispa kraftigt under tiden. Vänd i citronskalet.
  5. Gratinerad hummer: Sätt ugnen på 225 grader. Dela humrarna på längden.
  6. Blanda ihop alla ingredienser till smöret.
  7. Lägg humrarna på en plåt. Rensa bort tarmen och magsäcken (det svarta som sitter i huvudet).
  8. Fördela smöret över snittytan på humrarna.
  9. Gratinera högst upp i ugnen i cirka 7–8 minuter, tills humrarna fått fin gyllenbrun färg. Övervaka ugnen sista minuterna. Koka under tiden sparrisen.
  10. Smörkokt sparris: Koka sparrisen i lättsaltat vatten och smör i 3–4 minuter. Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande spänstig.
  11. Servering: Servera humrarna med sparrisen och såsen vid sidan om.