Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gratinerad aubergine på tomatbädd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 63 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g cocktailtomater
  • 1/2 citron, färskpressad saft av
  • 3 msk olivolja till tomaterna + till auberginerna
  • salt, peppar
  • 2 auberginer
  • 1 liten baguette
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 3 msk strimlad bladpersilja
  • 4-5 dl riven ost, till exempel gouda

Till servering

  • 2 dl grekisk yoghurt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg cocktailtomaterna i en långpanna. Ringla över citronsaft och olivolja. Salta och peppra. Strö över sockret. Sätt pannan i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  3. Dela auberginerna. Snitta/skär aubegineköttet med en liten vasskniv i ett rutmönster ändå ner till skalet, utan att skada det. Lägg auberginehalvorna ovanpå tomaterna. Salta, peppra och pensla med olivoljan. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  4. Klipp baguetten i små bitar, använd kökssax. Blanda baguettebitar, vitlök, persilja och ost i en bunke. Fördela blandningen över auberginerna. Öka ugnstemperaturen till 225 grader. Gratinera auberginerna i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills de är helt mjuka och har fått fin färg.
  5. Servera med grekisk yoghurt.