Gratäng med rostad spetskål

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
4 portioner
- ca 1 kg spetskål
- 2 msk olivolja
- flingsalt
Gratängsås
- 3 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 3 dl grädde
- 1 dl grönsaksbuljong
- 3 msk vitt vin, torrt
- salt, peppar
- 2 dl färskriven parmesan
Till garnering
- timjanblad
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ansa och skiva kålen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
- Ringla över oljan. Salta och sätt i mitten av ugnen 20-30 minuter eller tills kålen blivit mjuk.
- Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i mjölet med visp och fräs under omrörning ca 1/2 minut. Vispa i grädden och buljongen i omgångar och sjud ca 3 minuter. Blanda i vinet och sjud ½ minut. Salta och peppra. Blanda i osten.
- Varva kål och sås i en gratängform.
- Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
- Sätt gratängen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Garnera med timjanblad.

Du kanske även gillar
Populära recept