Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gratäng med rostad spetskål

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 39 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • ca 1 kg spetskål
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Gratängsås

  • 3 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 3 msk vitt vin, torrt
  • salt, peppar
  • 2 dl färskriven parmesan

Till garnering

  • timjanblad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Ansa och skiva kålen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ringla över oljan. Salta och sätt i mitten av ugnen 20-30 minuter eller tills kålen blivit mjuk.
  4. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i mjölet med visp och fräs under omrörning ca 1/2 minut. Vispa i grädden och buljongen i omgångar och sjud ca 3 minuter. Blanda i vinet och sjud ½ minut. Salta och peppra. Blanda i osten.
  5. Varva kål och sås i en gratängform.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
  7. Sätt gratängen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Garnera med timjanblad.