Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gratäng med lammfärs och mandelpotatis

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 2 st gula lökar, hackade
  • 1 msk smör
  • 500 g lammfärs
  • salt, svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk timjan
  • 2 msk worcestersås
  • 150 g fetaost

Mos:

  • 8 st mandelpotatisar
  • 1 st butternut squash
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 st äggula
  • salt, vitpeppar
  • 2 dl lagrad prästost, 17%

Dekoration:

  • 1 msk persilja, hackad

Så här gör du

  1. Fräs löken i smör i en stekpanna. Tillsätt lammfärsen och stek den smulig. Salta och peppra.
  2. Strö över vetemjölet och tillsätt tomatpuré, vin och vatten. Rör om och låt koka, cirka 5 minuter. Smaksätt med timjan och Worcestersås. Lägg färsröran i en smord ugnssäker form. Riv fetaosten grovt och strö den över köttfärsen.
  3. Skala och koka bitar av potatis och butternut squash i lättsaltat vatten. De ska vara riktigt mjuka. Häll av vattnet och mixa samman med smör, mjölk och äggula. Smaka av med salt och peppar.
  4. Spritsa eller klicka moset i toppar över köttfärsröran. Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter. Strö över persilja. Servera med sallad.